Manuele Lymfe Drainage

Manuele lymfe drainage (MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. De manuele lymfedrainage is een methode waarbij door een speciale massage het lymfevatsysteem wordt beïnvloed, zodat stremmingen worden opgeheven en het voortvloeien van de vloeistoffen wordt bevorderd. De speciale
drainagebewegingen werken niet alleen in op het waterrijk bind- en lymfweefsel, maar ze hebben ook een dieptewerking op alle andere lichaamsweefsels.

Het doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regeneren om zo het menselijk lichaam te versterken. In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam.MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot.
 

Wat is lymfe?

Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen,
de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatenstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen concentraties van lymfeknopen, namelijk onder de oksels, in de lies en in de hals en de nek. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfuncties van het lichaam.
Andere belangrijke functies van het lymfesysteem zijn de afvoer van een teveel aan vocht en het vervoer van afvalstoffen uit het weefsel.

MLD bevordert de afvoer van ververvuilde lymfe waardoor er plaats komt voor schone lymfe en de celstofwisseling kan verbeteren.De belasting van het lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij.
-Gebrek aan beweging, stress, ongezonde voeding (te veel suiker, te veel vet) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed kunnen hebben.
 
Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is, kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard.